Please wait...
HomeForumInternationalEx-YugoslaviaKafana
Topic Rating:

Jump to
ySense Customer Care CornerySense Knowledge CenterMembers LoungeYour StatsSuccess StoriesPayment ProofsMember IntroductionGeneral TalkForo en EspañolCharla GeneralSoporte General y PagosInternationalPortugueseItalianFrenchGermanHindiUrduFilipinoIndonesianArabicRomanianTurkishRussianBulgarianHungarianPolishEx-Yugoslavia
Kafana

#501 by makideeney » Fri Jan 20, 2017 13:13

Ziveli incomehomejob! :D

Za nas koji volimo da popijemo, ne moze mnogo da se popije, moze samo malo :mrgreen:
makideeney
Posts60
Member Since4 Dec 2016
Last Visit14 Dec 2020
Likes Given838
Likes Received233/53

#502 by incomehomejob » Fri Jan 20, 2017 13:35

:lol: :lol: :lol:

Iskusno kolega. :D

Ovde su uglavnom pivopije, ima i 'vinjak' ekipe, 'jack' ekipe, ... a ti si postovao vince. ;) Posto ne znam koje vise volis evo oba. :)

incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720
Likes Received12,536/5,065

#503 by makideeney » Fri Jan 20, 2017 13:53

Vidim super cu se uklopiti :D
Kolega, sta cete popiti, moze pivo, vino, rakija, vinjak? Moze! :mrgreen: E to je moja ekipaa :lol:
makideeney
Posts60
Member Since4 Dec 2016
Last Visit14 Dec 2020
Likes Given838
Likes Received233/53

#504 by incomehomejob » Fri Jan 20, 2017 14:02

P.S.
Ja, na zalost :D , ne pijem, ali sam zato najgori moguci ovisnik koka-kolicar. :D Uklapam se, bar tako, u ovo nase Kafance.

P.P.S.
Samo ti nama budi na listi da imamo sta da slavimo, lako cemo sve ostalo. :D
I da docekamo 10/10 na listi.
incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720

#505 by incomehomejob » Fri Jan 20, 2017 14:10

I ... naravno:

Forza pupijevi!!! :D
Forza CicoSreckovic!!! :D
Forza makideeney!!! :D
incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720

#506 by pupijevi » Fri Jan 20, 2017 14:23

Bice opet interesantno :thumbup:
pupijevi
Posts3,410
Member Since8 Feb 2015
Last Visit15 Jan 2023
Likes Given1,680
Likes Received8,646/2,676

#507 by dream45 » Fri Jan 20, 2017 15:49

CicoSreckovic wrote: Danas sam kupio Intelov i5 procesor i jos 4 GB Ram memorije, ljudi preporodio mi se racunar. Zadaci samo klize! Hvala pupijevi na savetu. Nista bez kafanskih razgovora. :D

Moracu i ja ovo da trazim kod mog servisera.
Inace se nista ne razumem u kompjutere i valjda ce i meni pomoci ova @pupijeva informacija.
Poludecu vise bez kompjutera.
:cry:
dream45
Posts262
Member Since25 Dec 2014
Last Visit18 May 2020
Likes Given4,596
Likes Received714/248

#508 by incomehomejob » Fri Jan 20, 2017 16:06

dream45, ako kupujes polovnu masinu, budi pazljiva sta uzimas.

Moj savet je, sta god ti preporuce, proveri i ovde sa kolegama, ispisi konfiguraciju, neko ce se uvek naci da ti ispise 'za' i 'protiv'. :D
Ako imas nekog kome verujes da ce da ti odrzava masinu kako treba, onda neka taj izabere. :D
incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720

#509 by dream45 » Sat Jan 21, 2017 11:46

Hvala puno @income na savetu. :thumbup:

Ako nije problem da pitam ovde, evo postavicu sta pise na mom kompjuteru pa ako neko hoce, moze i ima vremena neka mi pomogne i kaze dali uopste ovo vise valja (posto mi je kompjuter dosta star).
Dali da nesto nadogradjujem ili da kupujem nov. Inace problem je sto mi stalno "krashira",izgubi mi se adobe, nemogu da otvaram RF taskove (pise mi "couldn't load plug in"). Prvo sam mislila da je nesto do RF a kasnije sam ustanovila da moj kompjuter nesto ne valja.

Probala sam preko tinypic da postavim sliku ali nece da mi konvertuje.Pise opet "Couldnt load plugin"
Nosila sam ga letos na servis (instalirao mi se sam Windows 10, pa sam vratila na Windows 7).
Tad su ga "ocistili" ,stavili neku zastitu i vratili mi na Windows 7.
Evo ovo pise kad odem na "my computer"

amd athlon 64 x2 dual core processor 4400+ 2.3 ghz ; instaled memory (RAM) 2 GB
dream45
Posts262
Member Since25 Dec 2014
Last Visit18 May 2020
Likes Given4,596
Likes Received714/248

#510 by incomehomejob » Sat Jan 21, 2017 13:08

Nema na cemu. :)

Sada cekamo nase strucne momke da objasne sta i kako. :)
Ja se ne razumem u plug in-ove i tu sam ti beskorisna, na zalost, ali ima ovde gomila 'znanja' koja ce da resi problem.
Ova konfiguracija nije 'jaka', ali sa njom moze da se radi ovo bez problema. Ne moze da se vrti 20 tabova odjednom, kao pupijevi nova masina :D , ali bi trebalo nekoliko tabova na refresh bez problema.

Ostavljam sve dalje momcima koji ovo znaju mnogooo bolje od mene. :)
incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720

#511 by CicoSreckovic » Sat Jan 21, 2017 13:39

To je malo stara konfiguracija, cak je malo gora situacija nego u kojoj sam ja bio. Predpostavljam da su to ddr2 rami. Ne znam kakvu graficku karticu imas, nadam se samo da je PCI ulaz. Ako jeste, onda mozes da zamenis tri komponente u racunaru. Maticnu plocu, ram memoriju i procesor. I mozda kasnije ssd hard disk, ali to ti trenutno nije prioritet. :) Mene je sve to skupa na oglasima kostalo negde oko 150 eura. Ali sam sad miran bar naredne 2-3 godine.
CicoSreckovic
Posts801
Member Since29 Mar 2016
Last Visit21 Aug 2018
Likes Given1,091
Likes Received2,445/764

#512 by savmo » Sat Jan 21, 2017 15:00

dream45 wrote: Hvala puno @income na savetu. :thumbup:

Ako nije problem da pitam ovde, evo postavicu sta pise na mom kompjuteru pa ako neko hoce, moze i ima vremena neka mi pomogne i kaze dali uopste ovo vise valja (posto mi je kompjuter dosta star).
Dali da nesto nadogradjujem ili da kupujem nov. Inace problem je sto mi stalno "krashira",izgubi mi se adobe, nemogu da otvaram RF taskove (pise mi "couldn't load plug in"). Prvo sam mislila da je nesto do RF a kasnije sam ustanovila da moj kompjuter nesto ne valja.

Probala sam preko tinypic da postavim sliku ali nece da mi konvertuje.Pise opet "Couldnt load plugin"
Nosila sam ga letos na servis (instalirao mi se sam Windows 10, pa sam vratila na Windows 7).

Najprvo instaliraj nov sistem,pa vidi dali povtorno ke gi imas istite problemi,spored mene problemot e vo sistemot.
Kompjuterot,najverojatno e star okolu 7-8 godini i za ova sto go rabotis seuste moze da ti sluzi.Dokolku sakas da
imas nesto podobro togas kako sto rece CicoSreckovic ke zamenis samo tri komponenti,pod uslov napojuvanjeto da ima SATA priklucoci,a veruvam deka ima i deka imas HD SATA 2(njverojatno) ili SATA3,mozebi optickiot drajv da e IDE,pa ke treba da kupis nov.Ne znam dali imas posebna graficka kartica ili integrirana ama ako ne go koristis za igri,nema problem.
Znaci,za da rabotis,najprvo neka ti instaliraat sistem so site potrebni drajveri.Isto taka pri sekoja instalacija na nov sistem potrebno e da imas instalirano Microsoft .NET Framework za da mozat da rabotat pravilno site onie programi
na koi sto im e toa potrebno a najnova verzija za Windows 7 SP 1 e Microsoft .NET Framework 4.6.2.Dokolku samiot sistem nema,togas mozes da instaliras i audio i video kodeci.

Edit:
Deinstaliraj go "Adobe Flash Player", antivirusot treba da bide isklucen,povtorno instaliraj Flash Player i vidi dali
ke mozes da rabotis RF.
Last edited by savmo » Sat Jan 21, 2017 17:09 » edited 2 times in total
savmo
Posts913
Member Since16 Jul 2014
Last Visit15 May 2018
Likes Given2,381
Likes Received2,128/745

#513 by Berikai » Sun Jan 22, 2017 06:09

dream45 wrote: Hvala puno @income na savetu. :thumbup:

Sorry na kasnom odgovoru, ali evo nekog mog mišljenja. Nije to još računalo za baciti, može se ovo raditi na njemu bez nekih problema ukoliko je ispravno no na žalost nitko ne može ovako preko foruma reći što zapravo stvara probleme.

Vidim da to nije nitko napomenuo no ja bih ovako napravio. Ja bih promijenio napajanje (power supply). U 70% slučajeva to rušenje i nepravilan rad računala baš uzrokuju stara i pohabana napajanja.

(Vi dakako prvo pokušajte kao što Savmi kaže riješiti problem sa reinstalacijom Windowsa jer sigurno nemate neko rezervno napajanje pri ruci, no neovisno o ishodu napajanje u ovako starom računalu se mora promijeniti.)

Nakon toga, čišćenje računala i ventilatora od prašine i izmjena termalne paste na procesoru pa reinstalacija Windowsa te nanovo instalacija drivera i svih ostalih programa. Za starija računala preporučujem Win 7 Home 32-bit osim ukoliko se ne planira natrpati više od 4 GB RAM memorije što u ovom slučaju ni nije potrebno.

Ukoliko poslije ovih radnji nema poboljšanja, tu bih stao i razmislio dobro da li se isplati išta više ulagati u to računalo ili ići na neko rabljeno pa za generaciju, dvije novije ili čak na potpuno novo računalo. Najjeftinije novo računalo pa čak i najjeftiniji laptop na tržištu radi brže i stabilnije od ovoga kojeg trenutno koristite. Ukoliko se odlučite za kupnju rabljenog desktop računala imate odmah za njega novo napajanje, nije potrošen novac uludo.

Ukoliko računalo radi stabilno, problem je uklonjen i sad možete odlučiti da li će se stati na ovome ili ga još nešto pojačati i osuvremeniti. Ukoliko bi se krenulo u pojačavanje, neka cifra koja se uzima kao realna za potrošiti je polovica cijene najjeftinijeg novog računala (mora se uračunati i iznos koji smo već potrošili za kupnju napajanja) i to samo pod uvjetom da se novo računalo neće kupovati bar još 2 godine. Ako već planirate u skorije vrijeme (par mjeseci) kupovati drugo računalo, ostavite kako je.

Ako ipak krenemo u pojačavanje najveći efekt se postiže ugradnjom SSD diska (uzmite u obzir da će trebati ponovna instalacija operativnog sustava i programa), nisu više tako skupi a dovoljan bi bio kapaciteta 64 GB koji bi služio samo za instalaciju Windowsa i nužnih programa, stari disk bi se iskoristio kao storage disk za filmove, muziku, fotografije i ostalo a već ima i USB stickova većeg kapaciteta, možete i njih koristiti za pohranu podataka. Ukoliko instalirate puno programa i nemate naviku često čistiti disk i deinstalirati nepotrebne programe onda bi bilo bolje uzeti 128 GB no on je već skuplji. SSD je najbolje kupiti nov, rabljeni ne preporučujem osim ukoliko ga kupujete od nekog poznatog i sigurni ste da nije dugo korišten.

Slijedeći korak bi bila nadogradnja memorije sa još jednim keksom od 2 GB. To je pretpostavljam AM2 procesor pa je najvjerojatnije DDR2 u pitanju a pošto je računalo AMD ne možete promašiti i ne možete kupiti krivu. AMD guta sve memorije, baš sve. Bitno je samo da je DDR2 desktop memorija, najbolje iste brzine ali čak ako i nisu, brža će se sinkronizirati se sa sporijom i raditi bez problema. Memoriju možete kupiti rabljenu.

Ostatak novaca ukoliko je išta ostalo možete utrošiti u kupnju novog kučišta, novih ventilatora ili optičkog diska. Najbolje nekog prozračnog kučišta, po mogućnosti novog, jer ga kao i SSD disk te napajanje koje ste kupili možete iskoristiti ukoliko se kroz godinu, dvije odlučite za slaganje neke novije konfiguracije, no može i rabljeno ako je prozračno i estetski ušćuvano, bez oštećenja.

No najbitnije od svega je da, pošto je potrebno utvrditi kvar, kupiti dijelove, presložiti, očistiti računalo, instalirati više puta OS i programe, ukoliko nemate nekog kolegu, rođaka koji će vam to iz prijateljske usluge presložiti i podesiti, nego morate sve nositi u servis i još to ekstra plaćati, zaboravite sve ovo što sam napisao i kupite najjeftinije novo računalo na rate ili čak rabljeno ali nešto novije od firmi koje prodaju rabljena uredska računala i daju kakvu takvu garanciju na ispravnost.

Eto, nadam se da sam pomogao. Samo polako, pametno odvagnuti i odlučiti. Lijep pozdrav
Last edited by Berikai » Sun Jan 22, 2017 06:38 » edited 3 times in total
Berikai
Posts1,910
Member Since18 Jan 2015
Last Visit26 Feb 2021
Likes Given972
Likes Received3,862/1,588

#514 by incomehomejob » Sun Jan 22, 2017 16:31

uboderep wrote: Prebacite se lepo na XP i necete imati nikakve probleme :D

'Student' (bar po racunu koji imas :D ), imas pice od mene. :D

Ne dam XP ni za sta sto mogu da pokusaju da izmisle kao novo, da ne pominjem kao "bolje"! :roll: ;)

incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720

#515 by uboderep » Sun Jan 22, 2017 16:41

Hehe dobro je da ima jos neko ko koristi XP :D
uboderep
Posts200
Member Since19 May 2015
Last Visit25 Jul 2017
Likes Given297
Likes Received466/193

#516 by savmo » Sun Jan 22, 2017 16:57

XP je odlican sistem.Po performansima isti kao i Windows 7,a potraznja RAM memorije puno manja,pa ko je onda
bolji?Ovaj drugi ima bolji izgled ali i to se moze ispraviti.Ja ga ne bi menjao ,ali nova maticna ploca nije podrzavala
XP 100%,iako je pisalo da moze da radi i na XP.Imam jednu konfiguraciju specijalno za XP i za one programe koji
su njemu namenjeni.
savmo
Posts913
Member Since16 Jul 2014
Last Visit15 May 2018
Likes Given2,381
Likes Received2,128/745

#517 by mala_maca » Sun Jan 22, 2017 18:11

E cim ovo videh morao sam da pruzim podrsku maloj ali prkosnoj grupi tvrdoglavih XP korisnika kojoj i sam pripadam. ;)
XP4EVER :D :D
mala_maca
Posts132
Member Since22 Jul 2014
Last Visit29 Dec 2020
Likes Given565
Likes Received415/124

#518 by SentinelOnyx » Sun Jan 22, 2017 19:04

Za sve ljubitelje Windowsa XP evo par zanimljivih sitnica u vezi ovog OS-a.

:arrow: 15 Facts you didn’t know about Windows XP
:arrow: Is This the Most-Viewed Photo of All Time?
SentinelOnyx
Posts2,245
Member Since20 Nov 2013
Last Visit2 Dec 2020
Likes Given3,519
Likes Received4,645/1,600

#519 by pupijevi » Sun Jan 22, 2017 19:30

Bez sumnje jedan od najboljih OS ikada.

No prestankom podrske za doticni nazalost tesko je opstati danas sa istim pogotovu sa novijim hardwerom.

Inace ovakav je moj istorijat sto se tice koriscenja OS-a:

Win 98 na mom prvom racunaru kupljenom krajem 1999 godine i naravno zauvek ostace u secanju kao ova scena
The Dawn Of Man - 2001 A Space Odyssey theme - YouTube

Onda sam presao na UZASNI Win Milenium jednom recju uzas i veliki krsh ali ipak ostale su mi neke stvari u lepo secanju tipa photoshop programi iz inostranih magazina koje sam kupovao i instalirao na ME itd.

Windows ME Commercial - YouTube

Posle toga zna se legendarni Win XP

Microsoft Windows XP Startup Sound - YouTube

Posle XP-a dolazi katastrofa zvana VISTA koja me je izludila i em sto je trazila jak hardware plus puna bagova do xxxx patcheva

Windows Vista Beta 2 Parody - YouTube

Naravno onda posle toga dolazi itekako odlicni Win 7 koji da se zadrzao do dana danasnjeg ne bi imao nikakvih problema ali eto komercijala pa kao i sve ostalo mora nesto novo da izadje itd i da se upropasti savrseni proizvod...

Win 8 e na ovom sranju sam bio najmanje jer je zaista jedno veliko sranje ja bi slobodno rekao nesto tipa Viste ali ajd bolje od Viste ali sad kad pogledamo Win 10 onda bi rekao da je Win 8 u stvari nesto kao beta verzija Win 10-ke.Znaci nedovrseno i sa dosta bagova.

Win 10 koristim otkako je u ponudi bio besplatni update i za sada je sasvim ok sem sto imam taj problem sa Chromom koji je dosta ucestao no ostalo i nije lose.

Sledeci OS koliko vidim bice neki sa podrskom za virtualne naocare i izgleda bas cool ali cenovno daleko od nasih mogucnosti tako da ko zna sta nas sve ceka.
pupijevi
Posts3,410
Member Since8 Feb 2015
Last Visit15 Jan 2023
Likes Given1,680
Likes Received8,646/2,676

#520 by incomehomejob » Sun Jan 22, 2017 20:02

Moj istorijat = ne pipam nikakve eksperimente. :D

1. 95
2. 98
3. XP

Sve sem toga ne postoji. :D
Nekoliko racunara kada sam kupovala sam odmah trazila downgrade na XP dok je jos bio zvanican kao OS.

mala_maca wrote: XP4EVER :D :D
incomehomejob
Posts7,047
Member Since24 Jan 2015
Last Visit21 Oct 2020
Likes Given32,720
Return to 'Ex-Yugoslavia' Forum     Return to the forums index
All times displayed are PST - Server Time: Sep 21, 2023 05:13:39 PST