Please wait...
HomeForumPosts by kissmat

Jump to
Members LoungeYour StatsSuccess StoriesPayment ProofsMember IntroductionGeneral TalkForo en EspañolCharla GeneralSoporte General y PagosInternationalPortugueseItalianFrenchGermanNederlandsGreekHindiUrduBengaliFilipinoIndonesianMalayArabicRomanianTurkishRussianBulgarianHungarianPolishEx-Yugoslavia
Posts by kissmat

ClixSense Задачи » Post #2013

Thu Jun 12, 2014 15:08 in Bulgarian

Колеги, прощавайте ако греша, но от няколко дни усещам напрежение из форума...само аз ли споделям това?


@buldan75, С цялото ми уважение към теб, моля да ме извиниш, че пиша тук, но тук е най-пресен този лекинко хапещ тон, който ме напряга! Та реших да попитам колегите, дали в мен в проблема или и те усещат нещо подобно?

Всичко за ClixGrid » Post #600

Sat Jun 07, 2014 07:51 in Bulgarian

CONGRATULATIONS!
You have just won $0.10!
You have 58 chances left for today

CONGRATULATIONS!
You have just won $0.10!
You have 26 chances left for today


CONGRATULATIONS!
You have just won $1.00!
You have 3 chances left for today


Отивам да си пусна тотото и ако и там ударя, ще черпя :)

Успех, колеги!

Всичко за ClixGrid » Post #598

Thu Jun 05, 2014 07:05 in Bulgarian

:) Отдавна не бях кликала на грид-а и днес направо съм разкошно изненадана ;)

CONGRATULATIONS!
You have just won $5.00!
You have 46 chances left for today

Това ми се случва за 2-ри път. Дай Боже всекиму! :)

ClixSense Оферти » Post #540

Sat Oct 19, 2013 03:02 in Bulgarian

veti_itev wrote: Здравейте, имам проблеми с признаването за завършени на видео оферти. Гледам целите клипчета и после ми казва, че са "в очакване" и че са разгледани и толкова. Писах да попитам защо не си получавам парите, а те ми казаха "дайте доказателство". Проблемът ми е, че не знам обаче какво доказателство да им дам, че съм изпълнила изискванията като клиповете вече мога да ги намеря само в youtube. Някой може ли да помогне по някакъв начин? Мерси предварително :)

Здравей :) Аз обикновено правя скрийншот и това им представям, като доказателство, но ако не си направила такъв, пробвай начина на tsetsebg. Успех.

ClixSense Задачи » Post #1416

Fri Oct 18, 2013 14:34 in Bulgarian

Наше момче отново начело в класацията. Браво, emo02. Време е да запълним първите ( поне 5 ) места в класацията :) Дано няма вече такава липса на задачи, както до преди седмица-две. Успех на всички. :)

Реферали » Post #706

Sun Sep 29, 2013 09:44 in Bulgarian

Kingofdiamonds, как върви твоя диспут? При мен - преди 3 часа са ми пратили имейл от PayPal, че диспута се е решил в моя полза. Възстановена ми е сумата. Успех и на теб и чакам да се похвалиш, че парите са ти налични.

Всичко за ClixGrid » Post #311

Mon Sep 23, 2013 13:33 in Bulgarian

Благодаря, Иван71. :thumbup: Чакам да видя и теб ;) в статистиката с 10 :$

Всичко за ClixGrid » Post #309

Mon Sep 23, 2013 07:55 in Bulgarian

Искрено ти благодаря, Лия (hug). Надявам се съвсем скоро да те видя с 10-ката :$ ;) , желая ти го от сърце, както и на всеки друг. Много е приятно, като си кликаш на грида, да видиш този надпис :$ . Успех на всички.


Поздрави: Валя

Всичко за ClixGrid » Post #307

Sun Sep 22, 2013 10:58 in Bulgarian

CONGRATULATIONS!
You have just won $5.00!
You have 56 chances left for today

Доживях и аз да се похваля. :D Хайде и Вие след мен. :thumbup:

Реферали » Post #703

Thu Sep 19, 2013 02:43 in Bulgarian

Kingofdiamonds, ескалирай диспута. И аз не съм получила парите си все още. Както казва buldan75, погледни точка 7. Аз мислих да чакам до днес, но понеже може и без да се чака 2-3 дни, вчера ескалирах моя диспут. След това видях в Paypal, че ще чакам до 28.09.2013 г. да благоволят да отговорят от другата страна. Ти прави ли опит да се свържеш с "продавача" ? Аз направих такъв и ми се отговори да имам търпение, че ще получа това за което съм платила. Хитър ход на "продавача", да изчакаш да мине определеното време, за да не можеш да пуснеш диспут. А и за да се появят парите в акаунта ти, отнема време, както каза buldan75. Четох, че понякога диспута може да отнеме 3-5 дни, а в други случаи може да стигне и до месец. Да се въоръжим с търпение и да чакаме, дай Боже, благоприятния изход.

ClixSense Задачи » Post #1360

Wed Sep 18, 2013 15:17 in Bulgarian

SHADEN9 wrote: В момента попаднах на задача, но тъй като съм нов в сайта и не знам как да я изпълня. Ще се намери ли някой да ми обясни какво точно трябва да правя? :)

Здравей и добре дошъл/ла. На всяка задача има описание/инструкция, какво точно се иска, дадени са и примери. Ако търсиш помощ за конкретна задача, напиши точно коя визираш и някой от колегите, ще помогне с по-обширно обяснение, както не веднъж са го правили. :)

Реферали » Post #698

Mon Sep 16, 2013 23:36 in Bulgarian

buldan75, то неволята учи :) Предполагам, че обяснението не е за тази тема, но в случая не помислих къде да го сложа. :oops: Ако се налага, моля те, коригирай поста, за което предварително благодаря. ;)

kingofdiamonds, поне за сега нямам подобен проблем. Дано си успял вече да влезнеш в пощите. :thumbup:

Реферали » Post #693

Mon Sep 16, 2013 12:47 in Bulgarian

kingofdiamonds, аз пуснах диспут. До колкото разбирам и ти, като мен не знаеш, как става, но аз се порових и ако все още не си пуснал ето как става.


Kак се води диспут в PayPal.


1. Намирате плащането в PayPal, което искате да диспутнете (трябва да са изминали по-малко от 45 дни).
2. Кликвате върху "Details".
3. Най-отдолу на страницата, в синьото поле кликвате на "Resolution Centre"
4. На "Report a problem" отмятате първата от двете отметки: "Item dispute: I did not receive an item I purchased or the item I received is significantly not as described." и натискам "continue"
5. На "Transaction Information" отмятате отново първата възможност: "I haven't received my item."
6. От падащото поле на "What is the category of your purchase?" избирате "Service" в празното поле попълвате нещо от рода:
"Hello PayPal support team,
Recently I made payment to this seller, but I don't receive the service I payed for. This seller doesn't provide service at all.
I count on PayPal and their professionalism, so kindly ask you to review this seller and refund my payment.
Thank you

Kind Regards
Vasheto Ime"

и натискате "Continue"

На този етап, по ваша преценка, може да изчакате 2-3 дни и да опитате да се свържете със "продавача". Ако не веднага преминавате към точка 7.
7. Claim your dispute
След като ескалирате диспута си - ще получите писмо в пощата си от PayPal чe "Your dispute has been escalated - PP-ххх-ххх-ххх-ххх

Тук вече трябва да чакате, като в "Resolution Center" ще намерите Вашия диспут и срещу него ще има отметка "View". На нея ще можете да видите датата, до която ще чакате. Нещо от рода на:
This item not received dispute has been escalated to a claim.
We requested additional information from the seller about this transaction.
What happens next
The seller has been asked to respond by 11 Jun 2011. As soon as we hear from the seller, or if 11 Jun 2011 passes with no response from the seller, we'll review this case and email you with an update.
If you've resolved this problem, you can cancel this claim anytime.

If you received the item but it's different to what you expected, you can change your reason for this claim.
Supporting documents

Забележка: Независимо дали водите диспут в PayPal или AlertPay. Вие сте платили за service, а не за "purchase", "Investmant", "Virtual goods" или т.н. Вие плащате за ОБСЛУЖВАНЕ!
Забележка2: Никога не пишете че сте получили "part"-част от обслужването (дори и да сте изкарвали пари от някое PTC). Пише се "I didn't receive my service at all".
Забележка3: Това се случва много, дори изключително рядко, но все пак е възможно AlertPay/PayPal да поискат доказателства, че продавача е наистина ненадежден. Затова препоръчвам на всеки, който реши да вкарва пари в дадено PTC, да прави първо screenshot (снимка) на страницата с ъпгрейдите и TOS (в частта, където се споменава за разплащанията). Обикновено, на по-късен етап PTC-тата променят цените на кликовете или забавят плащанията, но със снимките вие ще можете да докажете на PayPal/AlertPay за какво сте платили..

Реферали » Post #692

Mon Sep 16, 2013 08:31 in Bulgarian

kingofdiamonds wrote: Здравейте! Искам да ви предупредя за сайта refsellers , който от скоро е излезнал в View ads.Сайтът обещава реферали срещу малки цени . Не се вързвайте пълна измама е...
Аз си изпатих вече така че не се вързвайте!

Искам да попитам някой знае ли как мога да си върна парите от там.. ? На съпорта на Пейпал ли трябва да пиша? Имам скииншот на това как сам превел парите от Пейпал към този сайт ...

Благодаря предварително!

Значи и двамата, ще пускаме диспут. Дано си върнем парите, ако ли не... не обеца, а паве ще виси на ушите ни! Успех и ако си върнеш парите, пиши моля те, за да знаем какво точно си правил. Аз ще направя същото.

ClixSense Задачи » Post #1356

Sun Sep 15, 2013 14:14 in Bulgarian

carrieand wrote: Португалския тест го минах най-накрая, ама после ми даде пак португалски за финанси и него не успях да го мина. Превеждах каквото превеждах, ама тц.

Вие успяхте ли?

Два пъти ме къса :( Някакъв жокер, ако въобще може да има такъв? :?

ClixSense Задачи » Post #1350

Thu Sep 12, 2013 07:49 in Bulgarian

carrieand wrote: Я, днес немския тест беше платен. Аз ли за пръв път забелязвам, или просто понякога са платени? :?

И немския и португалския и испанския са с бонус при преминаването.

ClixSense Задачи » Post #1348

Thu Sep 12, 2013 07:18 in Bulgarian

Още един Българин в класацията на задачите. Fugitive88, Браво и на теб, момче! Горда съм! Успех и все така да продължавате. Нека класацията се запълни с нашия флаг. Още веднъж, Fugitive88, respekt, големи сте! :clap:

ClixSense Задачи » Post #1341

Wed Sep 11, 2013 09:58 in Bulgarian

respekt, Браво момче :clap: Виждам те долу в класацията на задачите. :thumbup: Като видях Българския флаг ми стана някак хубаво и ме обзе чувство за гордост. (bow) Успех и дай Боже трибагреника някой ден да е начело на класацията. :)

ClixSense Задачи » Post #1339

Tue Sep 10, 2013 14:15 in Bulgarian

Да ти кажа, предишните 2 пъти, отгоре-отгоре бях чела инструкциите, а на 3-тия път ги четох внимателно, особено там за лидерите/директорите. И двата пъти не бях разбрала, какво точно се иска да намеря, но третия път разбрах и така го минах. Та съвета ми е, чети внимателно инструкциите, ако трябва препрочитай, имаш достатъчно време. Аз ги препрочитах, дори на моменти се връщах пак на инструктажа и го направих за 40-45 мин. Успех и следващия път да се похвалиш, че си го минала. :thumbup:

ClixSense Оферти » Post #487

Mon Sep 09, 2013 16:02 in Bulgarian

house83 wrote: Вече за 4 клипа ми потвърдиха ,че няма дами бъдат платени. Ако и на останалите получа същия отговор няма да е никак добре. Не знам тея за какви се мислят. Някой друг има ли отговор от съпорта им , или продължават с автоматично-генерираните отговори ?

Аз все още нямам, въпреки, че доста и-мейли им пратих със снимки.
From: Go
Return to the forums index
All times displayed are EST - Server Time: Aug 24, 2019 14:25:02 EST