Please wait...
HomeForumPosts by sdushkova

Jump to
Members LoungeYour StatsSuccess StoriesPayment ProofsMember IntroductionGeneral TalkForo en EspañolCharla GeneralSoporte General y PagosInternationalPortugueseItalianFrenchGermanHindiUrduFilipinoIndonesianArabicRomanianTurkishRussianBulgarianHungarianPolishEx-Yugoslavia
Posts by sdushkova

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2335

Tue Dec 17, 2013 17:50 in Bulgarian

gentu wrote:
sdushkova wrote: tatyna1, както виждаш , пробих за тази оферта по един или друг начин и ми я признаха и отличиха,като и други три ,които не бяха за нашия регион,но отдавна ми платиха,дори си изтеглих и похарчих вече парите .. :)
-я вземи да ни ги кажеш и на нас тези "други" начини , та и ние да понамажем малко?!?! :clap:
----------------------
Другите начини са да не се примиряваш и да си търсиш правата,когато имаш такива и когато искат да те прекарат и да не ти платят.Ставаш настоятелен докато не получиш отговор на въпроса защо ?
Българите казват да не си оставяш коня в ряката!
Ако това ви е от полза,ще се радвам много!!!

ПС: Когато казах "..които не бяха за нашия регион" имах предвид,че "УЖ" не са за нашия регион по думите на някои ,които не искаха да ги признаят и с които аз задръстих компютъра си с изтегляния и инсталации,а всъщност бяха изпратени на не един потребител като мен от БГ.Дори ни обвиниха,че сме ползвали прокси сървър,а аз дори не зная какво означава това и тези мои думи ,които са истина,фигурират във форума
Ако проверите дебатите във форума,ще видите и ще се уверите.
Предлагам да спрем с този мой проблем,защото нещо се разпалиха страстите.

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2332

Tue Dec 17, 2013 15:00 in Bulgarian

buldan75 wrote: @sdushkova Твоето мнение е за темата "ClixSense оферти". Това не го отбелязвам напразно, защото тези теми сме гледали да ги преведем дословно и да бъдат най-добре разбрани от българските потребители, защото ръководството на ClixSense са се постарали нашироко да обяснят как работят самите оферти или задачи.
Ако бе прочела внимателно първият пост във въпросната тема и най-вече "повдигнатите" в черно "конверсии" и "плащания", щеше да си спестиш писане и най-вече щеше да получиш отговори на въпросите си, защото това, което споделяш не е прецедент, нито комична ситуация! Някои от офертите (особено тези, свързани с покупка) имат изчакващ период, който е различен в зависимост от рекламодателя и обикновенно е упоменат в началото на въпросната оферта.
Аз съм правил оферта с покупка от Америка и трябваше да чакам за комисионната - $16, която се привежда от рекламодателя, цели 30 дни, но точно на 30-тия ден сумата ми бе изплатена. В същото време бонуса, който ClixSense начисляват върху комисионната, в случая 10% от $16 = $1.6, си го получих веднага, след като завърших офертата/покупката. В случая двете неща са различни, с различни условия по изпълнението и се изплащат от различните фирми, които доставят услугата.

И не на последно място, когато става въпрос за "Helpdesk" ще те помоля да уточняваш за кой по-точно става въпрос. Този на ClixSense или този на въпросната фирма, която предоставя самата оферта. Аз никога не съм имал проблем от страна на ClixSense, но администрацията на Matomy е много мудна и винаги отнема време да се разбереш са тях (това е лично мнение) и затова съм се отказал да гледам техните клипчета, пък ако ще и да са за 20 секунди, на стойност от 3 цента!

Извинявам се ако съм бил малко по-остър, но и твоето мнение, така написано е леко провокативно, без да има конкретни уточнения за какво става на въпрос.
------------------------
buldan75,благодаря за включването към това разискване. Както знаеш много уважавам твоето мнение и личност,както и добрите съвети във форума. Напълно приемам коментара ти за достоверен и може би точно това ми трябваше да разбера,но имаме известно разминаване относно Helpdesk-става дума за нашия си ClixSense Helpdesk,които за половин час два пъти преразгледаха случая и двата пъти изказаха различни мнения и съвети и накрая ме изпратиха да си седна на "мястото"..Няма да навлизам в подробности,защото форумът не е място за чат. Офертата ,за която става дума беше от superrewards изпратена ми по елпощата като допълнителна след отличен клип и наградена от тях,а клипът за който говорих,не е от matomy,от които определено съм разочарована като отзвук,а от TokenAds. Между другото аз мисля,че форумът не трябва да съдържа само хвалебствия и благодарности,а да бъде място за взаимопомощ и споделяне на проблеми,независимо ат каква естество са и кого засягат,защото бизнесът си е бизнес и трябва да бъдат уважени усилията на всеки да се пребори за парчето хляб. Ако не си казваме кривиците,няма да има и развитие!Важното е тонът да бъде коректен,а фактите да отговарят на истината!
Винаги ценя и ще ценя твоят висок професионализъм,но не мисля че е провокация да си кажеш истината,колкото и да не е приятна за ухото.
С голямо уважение към теб и колегите и благодаря-коментарът ти ми беше много полезен!

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2330

Tue Dec 17, 2013 14:21 in Bulgarian

tatyana1 wrote: Тази оферта не беше ли ограничена за нашия регион? Когато я отворих преди три дни ми изписа, че не е за нашия регион и не може да бъде изпълнена!
-----------------------------
tatyna1, както виждаш , пробих за тази оферта по един или друг начин и ми я признаха и отличиха,като и други три ,които не бяха за нашия регион,но отдавна ми платиха,дори си изтеглих и похарчих вече парите .. :)
Въпросът е,че и в Helpdesk има недоразумения,но много меко казано...
Днес понесох два поредни удара и съм много неудовлетворена.
Уж за Коледа трябва да има подаръци и изненади,а при мен все Маркототевски...
Хубава вечер и благодаря за коментарите!
-------------------------------------

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2328

Tue Dec 17, 2013 13:18 in Bulgarian

respekt wrote: Коя е тая оферта с тия 399 цента, която не искат да ти платят?

------------------------
Ето я колега, respekt :
Отличени 14 декември 2013 ClixSense
JibJab HOLIDAY 399 ClixCents Отличени от Обслужване на клиенти
------------------------
Моите Завършени Оферти....... в очакване $ 3.99
------------------------
А общият бонус беше над $4...,стои и ме чака за след Нова Година...,но я "камилата,я камиларя.."
-------------------------------------------------------------------------------------

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2326

Tue Dec 17, 2013 11:21 in Bulgarian

sdushkova wrote:
vigenkova wrote: izvinqvai za latinicata - mislq 4e ot klipovete trqbva da se izgledat samo 30sek. pone v drygite saitove e taka, a za izbora na region - vseki koito si puska reklama pravi svoq, dori az ili ti da re6im da pusnem reklama, re6avame v koi strani moje i v koi ne da q 6trakat, kakto se kazva.... saita nqma vlast nad li4nite ni izbori. veseli praznici!
-------------------------------
Да "vigenkova" ,права сте,но нещата не стоят така.
Изискването,проверено в практиката е да се изгледа клипът до края без превъртане или съкращаване на времето предвидено за клипа,макар че няма гаранции да ти признаят клипа дори и със служебно обслужване и при безброй доказателства,ако преценят.
А офертата,за която споменах по-горе е платена от superrewards,оценена е и точките са присъдени,но е оставена от Helpdesk за "изчакване" ,като ми казаха ,че вероятно до 29.01.2014г. ще се наложи да чакам,че уж някои рекламодатели забавяли срока и т.н..,но ако няма второ разпореждане :) , а в профила пише-pending $3.99 USD и куп други оправдания за да не я платят,както и съответния бонус,който също е сравнително по-голям но и него ще чакам евентуално след Нова Година. След което им казах,че от съпорта е платена ,/копирах и изпратих няколко пъти доказателствата/и съществува като такава и че грешката е в тях,но нали е необичайно по-голяма от другите ми оферти до сега,цели 399 цента :) , получих съобщение ,че са я преразгледали отново и ме изпращат да си търся правата там където "зимуват раците"-в съпорта на самите рекламодатели какво щели да преценят..Това се случва само в българския регион и се моля да съм единствен куриозен случай,за да могат колегите да работят по-спокойно ,но винаги с едно на ум..

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2325

Tue Dec 17, 2013 11:13 in Bulgarian

vigenkova wrote: izvinqvai za latinicata - mislq 4e ot klipovete trqbva da se izgledat samo 30sek. pone v drygite saitove e taka, a za izbora na region - vseki koito si puska reklama pravi svoq, dori az ili ti da re6im da pusnem reklama, re6avame v koi strani moje i v koi ne da q 6trakat, kakto se kazva.... saita nqma vlast nad li4nite ni izbori. veseli praznici!
-------------------------------
Да "vigenkova" ,права сте,но нещата не стоят така.
Изискването,проверено в практиката е да се изгледа клипът до края без превъртане или съкращаване на времето предвидено за клипа,макар че няма гаранции да ти признаят клипа дори и със служебно обслужване и при безброй доказателства,ако преценят.
А офертата,за която споменах по-горе е платена от superrewards,оценена е и точките са присъдени,но е оставена от Helpdesk за "изчакване" ,като ми казаха ,че вероятно до 29.01.2014г. ще се наложа да чакам,че уж някои рекламодатели забавяли срока и т.н..,но ако няма второ разпореждане :) , а в профила пише-pending 3,39 USD и куп други оправдания за да не я платят,както и съответния бонус,който също е сравнително по-голям но и него ще чакам евентуално след Нова Година. След което им казах,че от съпорта е платена ,/копирах и изпратих няколко пъти доказателствата/и съществува като такава и че грешката е в тях,но нали е необичайно по-голяма от другите ми оферти до сега,цели 399 цента :) , получих съобщение ,че са я преразгледали отново и ме изпращат да си търся правата там където "зимуват раците"-в съпорта на самите рекламодатели какво щели да преценят..Това се случва само в българския регион и се моля да съм единствен куриозен случай,за да могат колегите да работят по-спокойно ,но винаги с едно на ум..

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2323

Tue Dec 17, 2013 08:07 in Bulgarian

На два пъти за три дена се натъквам на сериозни грешки в Helpdesk ,които грешки споделих тактично с тях и си мисля,колко сме малки ,за да не кажа нещо повече, понякога незащитени и неоправдани. Гордея се,че съм българка,но отношението към мен като български клиент ме дразни,меко казано. Днес и преди три дена неоснователно отнемане на точки от баланса,незачитане на отличени и наградени оферти от съответните рекламодатели, отговори с тон,с който ме поставят на мястото ми....
Не искам да коментирам повече,само констатирам и имам факти,които изпратих където е необходимо,но положението е същото.За награда ми изпратиха клип за 1 цент, който е с времетраене 1 час 32 минути и 19 секунди,който прекъснаха след като го споделих и вечерта късно ми го сервираха отново,като подигравка и спряха дейността ми в интернет за повече от час и половина.Е,аз си сготвих през това време,изгледах и един филм докато тече времето,но се чувствам много унизена. Питам се само, равни ли сме в този сайт с останалите държави или сме сравнително по-низши като регион,за да не зачитат мнението и труда ни?
Не смея да се оплача,защото ще пострада профила ми,а аз мисля въпреки всичко да ползвам тази услуга като алтернативен доход.
Вероятно някои ще ме парират веднага,други ще се съгласят с мен,но понякога ми идва в повече да се боря за смешни центчета и да доказвам дейността,лоялността и честността си в съпортите им както днес .
Весела Коледа на всички!

Похвали се. » Post #892

Sun Dec 08, 2013 18:17 in Bulgarian

lia1407 wrote: Хайде и аз да се похваля с първия ми бонус от задачи :$


-----------------------
Честито!
-----------------------

24/7-Общи приказки » Post #225

Sun Dec 08, 2013 14:06 in Bulgarian

ВАЖНО ПИТАНЕ ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ КОЛЕГИ:

Колеги, голям проблем имам с matomy.
Нито една оферта от общо 13 не са ми платили,дори видео клиповете,които гледах на червеното бутонче в дясно на титулната страница,което за моя изненада проработи,но не ми плащат за споделяне и гледане.
Проучванията и всички останали оферти,за които отделих ценни ЧАСОВЕ,а не минути изобщо не са кредитирани.
Изпратих над 30 питания по съпортите им,намерих хиляди начини да докажа,че съм жива,а не бот,но освен автоматичните им отговори,че запитването е прието и резонния отговор за конкретни доказателства,които трябва да прикрепя,друго като надежден отговор нямам.
Използвах на дъщерята смартфона за да направя снимки,които също приложих като доказателство и в тези снимки ясно си личи моя аватар,дейността ми по офертата,линкът на акаунтите ми и т.н. и т.н.,но нищо.
Глас в пустиня.
Допитах се до колеги,но и те до известна степен са склонни да вярват,че matomy не плащат-нито навреме,нито след време.
Ако някой е на моя хал или е запознат с процедурите им,или има ВЕСТ от тях,за разлика от мен,моля да ми пише и да ме светне по въпроса!
Благодаря ви!

Похвали се. » Post #891

Sat Dec 07, 2013 10:10 in Bulgarian

ClixGrid
Bulgaria sdushkova
2013-12-07 11:47:29
$0.50 :clap:

24/7-Общи приказки » Post #223

Sat Dec 07, 2013 06:48 in Bulgarian

Честит Студентски празник , колеги!

Процесори за Разплащане и как да си служим с тях » Post #171

Fri Dec 06, 2013 16:49 in Bulgarian

respekt wrote: Срока за получаване на пари от пейпал към банка е от 3 до 5 работни дни. което означава, че може и в понеделник чак да ти дойдат парите. Този въпрос е разискван доста пъти в тази тема.

------------------
Благодаря ти respekt!
Да,най-накрая току що,преди секунди,получих имейлите на куп от 05,06 и 07 декември от PayPal.
Казват,че от тяхна страна няма проблем и сумата е приведена още на 02.12.13
Проблемът бил в издателя на Visa картата.
Види се стават такива неща по празниците... :)
Благодаря за коментара!

Процесори за Разплащане и как да си служим с тях » Post #169

Fri Dec 06, 2013 16:04 in Bulgarian

lia1407 wrote: sdushkova, аз тази седмица теглих от сайта и нямах никакви проблеми парите ми бяха в акаунта на Пейпал в понеделник, а за да си получиш парите в понеделник трябва да си ги поискаш в неделя, погледни тук ако на status пише Complete то парите трябва да са ти в акаунта на Пейпал.

Sign In - ClixSense

--------------
lia1407,не става въпрос за прехвърляне от ClixSense към PayPal,
а за превод от PayPal към Visa картата ми.
Заявката дадох в понеделник след обед-одобрена е,от баланса ми в PayPal сумата вече е приспадната ,
а днес е вече събота. След две запитвания от вътрешността на профила ми,нямам дори известие в ел.пощата,че сумата е поискана и наредена от PayPal,както обикновено процедират.
Затова попитах,ако някой е теглил и има информация, да ми каже работят ли или не в PayPal или са запразнили?

Процесори за Разплащане и как да си служим с тях » Post #167

Fri Dec 06, 2013 01:47 in Bulgarian

Здравейте, колеги!
Някой от Вас да знае нещо по въпроса за PayPal,работят ли тези дни или не,защото от понеделник до днес -петък, си чакам превода на "големите пари",които заявих за оттегляне,изпратих им две писма и отговор няма и няма....
Друг път в пощата ми се появява веднага обратна информация,а сега нито звук нито стон.
Никой не е публикувал съобщение или предупреждение,че в PayPal от 02.12.13 /до.. -не се знае кога/,няма да работят,но ако имате друга информация,ще ви помоля да я споделите!
За Payza разбрах,че ще имат обслужване на клиенти на 02-ри и 15-ти декември.
Да не би и PayPal да са си дали по-продължителна ваканция за предстоящите празници?
Благодаря ви!

ClixSense Оферти » Post #666

Thu Dec 05, 2013 03:42 in Bulgarian

tatyana1 wrote: Разбира се, така много хора могат да се възползват!

Току що, когато опитах да гледам и това видео ми излезе следното съобщение:

Disabled Account

Your account has been suspended.
If you feel this is a mistake, please submit a ticket via the 'offer status' page, and select "Why is my account suspended?".
Thank You!

Не знам къде да се свържа с ТокенАдс, тъй като на тази страница 'offer status' page няма такава опция, нито друга опция за контакт!

Между другото не съм направила нищо нередно за да се получи така! Единствено тези видео оферти ми ги плащаха!
Помощ!

----------------
tatyana1, намери ме във facebook да ти дам някои emails на TokenAds
<sdushkova>
-------------------------

Създаване на нова тема или ъпдейтване на налична? » Post #5

Wed Nov 27, 2013 19:39 in Bulgarian

Здравейте!

Направих известен коментар,който би съответствал на тази анкета
и който преди това публикувах в "Планирано обслужване".
Посочвам мястото,за да не се претрупва форума и дискусията по анкетата.

Определено поддържам вота за ъпдейтване на наличните теми и окрупняването на
вече съществуващите,за да се избегне размиването им и евентуална тавтология.

Това ще улесни едновременно и начинаещите и членовете с по-голям стаж в сайта.
--------------------------
Ще бъде добре новините от сайта да са публикувани по дати,
като най-отгоре да бъдат новите дати и актуалната информация.

Ще бъде добре питанията към модераторите по тази тема да се отправят
в раздел"Общи приказки",където по-спокойно всеки член на форума
може да дава предложения и да разговаря по-спокойно с модераторите
и останалите колеги :)


ПС: Независимо от поддръжката ми за ъпдейтването на наличните теми,
имам идея за две-три нови теми към форума или вмъкването им към
подходящи,съществуващи такива:

-1: Промоции ClixSense

-2: Полезни връзки

И една по-емоционална идея за тема:

-3: Очаквани Коледни изненади и промоции от ClixSense

ПС: Не че няма достатъчно теми във форума :) ,
но тези биха внесли известен релакс,колорит и интерес към дейността във форума и сайта.
[/b]

Планирано обслужване » Post #6

Wed Nov 27, 2013 18:29 in Bulgarian

Здравейте! Позволявам си да се намеся без претенции за обективност,просто мнение. Според мен заключването или самозаключването на дадена тема и изпращането й в архива ,не е желателно за новите членове.
Настъпва объркване сред тях и възниква въпроса:
-Къде е всъщност"вратата на бараката"пред вид къде да си търсят отговорите по съществуващата тема?
Ако стара тема е изчерпана за членовете с повече "стаж"в сайта,то за новите тя е "откритие" и актуална.

Може би вместо да се заключва,трябва да се изтрива или другият вариант е да се допълва и обогатява с питания и отговори,като се остави отворена?

Редно е да се затварят теми,които не са съществени, или при злоупотреба от некоректни мнения.

Форумът е богат на теми и е трудно да се ориентира човек,ако темата бива прехвърляна от едно място на друго и ако своевременно не се намеси някой колега запознат с материята и да откликне.

Второ:относно новата тема"Планирано обслужване" според мен е с много подходящо заглавие.

Трето:- Имам предложение да се направи списък на темите в резюме - може по дати или по усмотрение на модераторите,нещо като каталог,който да ориентира по-успешно новите и старите членове за съдържащите се във форума теми.

Така ще се избегне дублажа на темите.

Този каталог да предхожда всички останали теми и да съществува като : "Съ д ъ р ж а н и е на ф о р у м а" което е отворено за допълнения.

Тези допълнения да бъдат предложения от членовете на форума,но единствено модераторите да имат право на допускането им и тяхната редакция.

Допитването до модераторите за създаване на нова тема ще избегне известно своеволие в темите и едностранчивостта на интересите,а така също ще обслужва по-широк кръг интересуващи се по дадените въпроси.

Модераторите трябва да си запазят правото да окрупняват темите,за да не се допуска размиване на същността им.
Хубава вечер,колеги и успех!

Похвали се. » Post #881

Mon Nov 25, 2013 07:29 in Bulgarian

PhxMember wrote:
Да ми е честито!

----------
Браво! Честито!

Дискусия - Всичко свързано с ClixSense » Post #2274

Wed Nov 20, 2013 14:17 in Bulgarian

buldan75 wrote:
mkolev2001 wrote: Някой от ъпгрейдналите се потребители би ли споделил колко реклами на ден отваря и колко е печалбата му от собствени кликове.Аз като стандартен потребител варирам от 0,018 до 0,05. :D
Благодаря за въпроса mkolev2001
Ще дам моята статистика, която ще покаже какво е предимството да си ъпгрейдван потребител в ClixSense:

Аз не съм онлайн по цял ден и виждате, че печалбата ми на ден е 7 цента само от собствени кликове, което ще рече, че изкарвам по $2 на ден + $1.00, което е стойността на 100-те реклами, които получаваме еднократно при ъпгрейда си, се получава обща сума = $25 на година.
Това е минималното, което може да се изкара, защото към момента нямам възможност да прекарвам повече от 2 часа на ден пред компютъра, като имам и други ангажименти.
Също така се вижда от графиката, че за днес си ме чакат 4-те сигурни теклами, които станаха 6, докато пиша това мнение. :cs:

Поздрави
buldan75 :clixsense:

-----------------------------------------------
Здравейте! Мога ли да попитам buldan75 ,кога се дават тези " Еднократни 100 реклами " при ъпгрейдването,
равни на $1 долар,защото съм се разминала сигурно с тях,...а общо-взето не ставам от компютъра?
Аз получавам като бонус само по 4 реклами по $0.01 цент,а стандартните членове по 1 реклама от $0,01 , сигурни за деня.

Похвали се. » Post #879

Mon Nov 18, 2013 07:06 in Bulgarian

Колеги,от днес 18-11-13,съм премиум член. :clap: :clap: :clap:

This transaction will appear on your statement as PayPal *CLIXSENSE.
Paid to
ClixSense
Shipped to.....
Your shopping cart
ClixSense Premium Membership
$17.00 1 $17.00
Item total $17.00
Tax $0.00
Total $17.00 USD
Успех за мен и всички членове на сайта!
From: Go
Return to the forums index
All times displayed are EST - Server Time: Apr 16, 2021 22:10:43 EST